Ανωτερότητα…

Δυστυχώς, στις μέρες μας η ανωτερότητα εκλαμβάνεται ως αδυναμία κάποιου ατόμου να αντιδράσει ή ως βλακεία. Ο φωνακλάς και ο θρασύς φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού της καθημερινότητας μας. Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν έχουμε κατανοήσει είναι την δύναμη , την αυτοσυγκράτηση και τον αυτοσεβασμό που μια συμπεριφορά ανωτερότητας προϋποθέτει. Η ανωτερότητα προϋποθέτει μεγάλη ψυχική δύναμη. Πως μπορούμε να την αποκτήσουμε τη δύναμη του να φερόμαστε με ανωτερότητα;

Τι εννοούμε με τον όρο «ανωτερότητα»; Η ανωτερότητα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρεξηγείται με την απάθεια. Η απάθεια προϋποθέτει παντελή αδιαφορία για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και είναι μια αρκετά αμφισβητήσιμη στάση ζωής που μας αποκόπτει από το περιβάλλον γύρω μας και μας απομονώνει εγωιστικά στον εαυτό μας και στις ανάγκες του. Η ανωτερότητα από την άλλη, αποτελεί την συνειδητή επιλογή της μη εμπλοκής μας σε ψυχοφθόρες καταστάσεις ή σε καταστάσεις που πολλές φορές είναι καταστροφικές ως προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πως όμως μπορούμε συνειδητά να επιλέξουμε την μη εμπλοκή μας σε γεγονότα που μας τις περισσότερες φορές μας αγγίζουν και μας θίγουν;

Το μυστικό είναι η αυτοπεποίθηση και η αυτογνωσία. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση που κάποιος μας κατηγορεί κακοπροαίρετα ή προσπαθεί να μας υποβιβάσει με τα λόγια του. Αυτό μπορεί να προκύψει στον καθένα μας ανά πάσα στιγμή και ίσως είναι μια από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που μπορούμε να πέσουμε στην παγίδα του εξευτελισμού του ίδιου μας του εαυτού χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Εάν εμείς οι ίδιοι έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας και εάν γνωρίζουμε τις ικανότητες μας, τα προτερήματα μας, τα ελαττώματα μας και έχουμε συμφιλιωθεί με αυτά , τότε κανένας και τίποτα δεν είναι σε θέση να μας υποβιβάσει η να μας διαταράξει την ψυχική μας ισορροπία όσο σκληρά και αν προσπαθήσει. Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και η κριτική μας είναι ευχάριστη γιατί αποτελεί μέσο προσωπικής εξέλιξης αφού δεν περνάει μέσα από τους παραμορφωτικούς καθρέφτες που προβάλλουν οι άμυνες και οι φοβίες μας αλλά μέσα από την λογική μας. Εάν πιστεύουμε στις ικανότητες μας τότε ξέρουμε πως τα κακοπροαίρετα λόγια κάποιου μπορεί προσωρινά να δώσουν μια λανθασμένη εντύπωση στους αποδέκτες τους αλλά μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται η πραγματικότητα αφού στην ζωή ευτυχώς πάντα δίνονται οι ευκαιρίες για να λάμψει η αλήθεια αργά ή γρηγορότερα!

Ακόμα και αν όλα αυτά που πιθανό κάποιος να μας καταλογίσει δεν είναι κακοπροαίρετα αλλά απλά αποτελούν μια λάθος εκτίμηση του για το άτομο μας, δεν πρέπει να μας απασχολούν και να μας καταβάλλουν από τη στιγμή που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε τίποτα στους άλλους. Θα πρέπει να απαλλαγούμε από την ανάγκη να επιβεβαιωνόμαστε μέσα από τα λόγια των άλλων. Θα πρέπει να αντλούμε αυτό το είδος δύναμης από μέσα μας, από τη ψυχή μας και το μυαλό μας και για να αντλούμε δύναμη από τον εαυτό μας θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για τους στόχους και τις προσωπικές μας αξίες.

Για ακόμα μια φορά θα αναφερθώ στο προσωπικό σύστημα αξιών που ο καθένας μας διαμορφώνει μέσα του βάση των εμπειριών του, των βιωμάτων του , της ανατροφής του και των κληρονομικών χαρακτηριστικών του. Το βασικότερο είναι να έχουμε την δυνατότητα να παραμένουμε σταθεροί στις βασικές μας αξίες, αυτές που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το καλό, το κακό και τα ηθικά διλήμματα που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας ,ενώ παράλληλα να έχουμε την ευελιξία να αναπροσαρμόζουμε τις λανθασμένες ή διαστρεβλωμένες αντιλήψεις που πιθανό να έχουμε και που μας κάνουν δυστυχισμένους εμποδίζοντας παράλληλα την προσωπική μας εξέλιξη ως άτομα. Εάν λοιπόν ζούμε μια ζωή βάση του συστήματος αξιών μας, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας επηρεάσει και να μας βγάλει εκτός εαυτού. Παρεκτρεπόμαστε ,φωνάζουμε και βρίζουμε τους άλλους μόνο όταν είμαστε ανασφαλείς. Η ανωτερότητα και η ηρεμία – η καλώς νοούμενη ηρεμία που φανερώνει ισορροπία και όχι απάθεια – είναι χαρακτηριστικά των ανθρώπων που τα έχουν βρει με τον εαυτό τους , γνωρίζουν τι θέλουν από τη ζωή και επίσης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την προσωπική τους αξία και θέση στην ευρύτερη κοινωνία.

Τι κερδίζουμε λοιπόν όταν φωνάζουμε , βρίζουμε , βγαίνουμε εκτός εαυτού , εκτοξεύουμε απειλές , γινόμαστε κουτσομπόληδες και χαιρέκακοι; To μόνο σίγουρο είναι ότι εξευτελίζουμε τον εαυτό μας και πέφτουμε στο επίπεδο των επικριτών μας των οποίων το λάθος θα αποκαλυφθεί έτσι κι αλλιώς από μόνο του. Οι κάλπικοι άνθρωποι δεν αργούν να γίνουν αναγνωρίσιμοι από όλους μας. Όπως και η αυθεντικοί άνθρωποι με ουσιαστική αξία και αρχές θα έρθει η στιγμή που θα λάμψουν.

Νιώστε ασφαλείς με τον εαυτό σας! Ο καθένας μας κρύβει μέσα σου τεράστια αποθέματα δύναμης. Ο καθένας μας κρύβει μέσα του τα δικά του ταλέντα , τα δικά του μοναδικά συναισθήματα , τον δικό του μοναδικό εαυτό. Κανένας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να σας κλέψει τη μοναδικότητα σας με λόγια ή να σας απειλήσει με την κακοήθεια του όταν εσείς δεν του το επιτρέπετε. Αγνοήστε τους κακοπροαίρετους , αντιμετωπίστε την κακία τους με περιφρόνηση και κάντε ακόμα ένα βήμα προς τον καλύτερο εαυτό σας. Η ικανοποίηση που η ανωτερότητα σας θα σας προσφέρει είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα ξέσπασμα θυμού μου αμφίβολα αποτελέσματα!

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck