Είναι τα οικονομικά «επιστήμη» ;

Στην Ελλάδα του σήμερα ο πάσα ένας έχει γίνει οικονομολόγος. Έχουμε γεμίσει τηλεοπτικούς αναλυτές , ραδιοφωνικούς αναλυτές, ηλεκτρονικούς αναλυτές και αναλυτές γενικώς στη δουλειά, στο δρόμο, στο σούπερμάρκετ,  χωρίς καμία νομιμοποίηση της «αναλυτικής» τους ικανότητας, που εμένα προσωπικά (και νομίζω και σε πολλούς άλλους πραγματικούς οικονομολόγους με τη βούλα!) μου προκαλούν συστηματικά άφθονο γέλιο. «Μην ακούς τι λένε κοπέλα μου, εγώ θα σου πω τι παίζει» είναι η γνωστή και επαναλαμβανόμενη ατάκα του «ειδικού» που σπούδασε στο πανεπιστήμιο της ζωής ή άκουσε τον τάδε που είδε τον τάδε που ήξερε το τάδε και ανέλυσε το τάδε! Το καθημερινό freak show της «οικονομικής ανάλυσης» αρχίζει από το πρωί και που τελειώνει το βράδυ, με προβληματίζει γιατί πραγματικά μου δίνει μια άλλη διάσταση για τη Σωκρατική «γνώμη του επαΐοντος»! Ναι αυτό ήταν σαρκασμός και θα εξηγήσω το πώς.

Αν κάποιος παρακολουθήσει τα δελτία και τα δημοσιεύματα που αφορούν στα Ελληνικά freakonomics επιλέγοντας να μη δώσει σημασία στην ουσία των θεμάτων που αναφέρονται (και λέω αναφέρονται και όχι αναλύονται) και παρακολουθώντας απλά και μόνο το τι λέγεται και το πώς λέγεται, τότε βλέπει μπροστά του μια κουλτούρα προχειρότητας, ανευθυνότητας – την κουλτούρα του «δήθεν» γνώστη που ίσως ευθύνεται (μεταξύ άλλων) σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό μας decadence.

Προχθές το βράδυ ένας γνωστός «ειδικός» στα κανάλια επέμενε να μιλάει με μανία για το PSA! Αγάπη μου, το PSA είναι εξέταση για τον προστάτη και καμία σχέση δεν έχει με το PSI ή άλλως σε άπταιστα ελληνικά όπως λένε και στο χωριό μου το «Private Sector Involvement». Αμ, εκείνη η «παρούσα αξία του κουρέματος» στο 70% που μένει αμετάβλητη ανεξαρτήτως του μεγέθους της μείωσης στην ονομαστική αξία ή του ύψους επιτοκίου ή της διάρκειας των ομολόγων ; Ας εξηγήσει κάποιος στους «ειδικούς» ότι αυτή η «παρούσα αξία» η ριμάδα δεν είναι κάτι στατικό – το παμε το συμφωνήσαμε , πάει και τελείωσε και επιστροφές δεν δεχόμεθα! Υπολογίζεται με μια φόρμουλα στην οποία εμπλέκονται πολλές μεταβλητές.Και επιτέλους, η γιαγιά στην Πάνωκατω Ραχούλα που θα της κόψουν την σύνταξη, πιστεύετε ότι θα ήθελε να γνωρίζει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα κάνουν τα πεντακόσια (Ευρώ) της σύνταξης της τετρακόσια ; Ποια είναι η παρούσα αξία άραγε της φράσης «μας έκαναν τα τρία δύο» ; Γι’ αυτήν υπάρχει φόρμουλα ; Γιατί αυτή τη φόρμουλα η γιαγιά τη ξέρει καλύτερα από μας. Την έχει βιώσει στο πετσί της.

Με λίγα λόγια, τα οικονομικά δεν είναι για όλους και ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Είναι εντελώς διαφορετικό (και απόλυτα θεμιτό) να έχει ο καθένας μια άποψη για την κατάσταση και εντελώς διαφορετικό την άποψη αυτή να προσπαθεί να τη νομιμοποιήσει ως έγκυρη οικονομική θεωρία.

Το κάθε επάγγελμα ασκείται από επαγγελματίες, από ειδικούς, από ανθρώπους που το έχουν σπουδάσει το έχουν δουλέψει , το κατανοούν και το ασκούν υπεύθυνα. Τα πάρα πέρα μηδέν που έλεγε και η μακαρίτισσα η γιαγιά μου (που πολύ την αναφέρω τελευταία – μάλλον θα φταίει ότι η όλη κατάσταση μου θυμίζει λίγο «κατοχή»)! Πως θα φαινόταν σε αυτούς τους δήθεν «ειδικούς» εάν αύριο, όταν πήγαιναν για εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας με έβρισκαν μπροστά τους , εμένα την ταπεινή οικονομολόγο, με χειρουργική μάσκα και γαλάζιο σκουφάκι με πεταλούδες (αλά Grey’s anatomy); H «χειρουργική είναι κοινή λογική βρε αδερφέ – δεν μπορώ να κόψω σε ίσια γραμμή (πως κόβω τη μπριζόλα;) και να βγάλω μια υπόφυση ; Σιγά το δύσκολο!». Δεν νομίζω να τους ενέπνεα εμπιστοσύνη. Αλλά γιατί ; Αφού και αυτοί το ίδιο κάνουν! Aφήστε με να τους χειρουργήσω….σας παρακαλώ, το έχω ανάγκη. Με έχει στοιχειώσει ο Κέινς και Ανταμ Σμίθ και ο Φρίντμαν ….ακόμα και τον Ρικάρντο τον βλέπω που και που να μου ρίχνει μούντζες παρέα με τον Παρέτο και να φωνάζουν «μίλα επιτέλους… μίλα… μην ακούς συγκαταβατικά όλες αυτές τις ανοησίες»!

Ο γιατρός σπούδασε για να ασκεί ιατρική. Ο δικηγόρος σπούδασε για να ασκεί τη νομική. Έτσι και ο οικονομολόγος έχει σπουδάσει (επαναλαμβάνω, έχει σπουδάσει, over!) για να ασκεί την οικονομική επιστήμη. Και όσο επικίνδυνο είναι για μένα τον οικονομολόγο να ασκώ χειρουργική, τόσο επικίνδυνο είναι και γι αυτούς τους «περιστασιακούς» (circumstantial είναι η λέξη που μου έρχεται και ελπίζω να τη μεταφέρω σωστά) οικονομολόγους να μιλούν για την οικονομία.

Σε μια χώρα που παραπαίει οικονομικά και που ο «τσάρος της οικονομίας» είναι… Συνταγματολόγος, μπορείς να κατηγορήσεις άραγε όλους τους υπόλοιπους «ειδικούς» ;

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck