Μεγαλύτερη ύφεση; Μα γιατί το λέτε αυτό και μας πληγώνετε;

Είμαι σοκαρισμένη! Διαβάζω τους τίτλους των ηλεκτρονικών εντύπων «Μεγαλύτερη ύφεση το 2012 στην Ελλάδα βλέπει η Κομισσιόν »! Τι μας λέτε κα.Κομισσιόν; Σοβαρά; Ούτε που το φανταστήκαμε. Ίσα που πιστέψαμε ότι μετά το κούρεμα ,την τεράστια αυτή επιτυχία ,μας χαμογέλασε δειλά – δειλά η ζωή ; Πάνω που ήμασταν σίγουροι ότι η ύφεση ήταν ένα κακό όνειρο που μας ακούμπησε αλλά μας προσπέρασε; Πως μας απογοητεύετε έτσι;

Φοβάμαι πως το 2012 θα βιώσουμε τα χειρότερα που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα «πιάσουμε πάτο». Τον πάτο ακόμα δεν τον είδαμε. Αναμένοντας λοιπόν την εφαρμογή των νέων μέτρων, ειδικά αυτών που αφορούν στην αγορά εργασίας (και όχι μόνο) μπορούμε να προβλέψουμε το άμεσο μέλλον μας : ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της απασχόλησης, ακόμα υψηλότερο δείκτη ανεργίας, ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στην εγχώρια ζήτηση που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις στους τζίρους των επιχειρήσεων που με την σειρά τους θα φέρουν και άλλη ανεργία και άλλη δυστυχία και άλλους αστέγους.

Είναι γεγονός, ότι αν εξετάσουμε το πρόσφατο παρελθόν, το «προ κρίσης» παρελθόν, θα καταλάβουμε το πώς και γιατί φτάσαμε στο σημείο να παίρνουμε τους μισθούς που παίρναμε, να αγοράζουμε τα αγαθά που αγοράζαμε, να δανειζόμαστε με τον τρόπο που δανειζόμασταν και να ξοδεύουμε με τον τρόπο που ξοδεύαμε. Στην περίπτωση μας βιώσαμε την Κεινσιανή θεωρία της «κυκλικής ροής του χρήματος» σε όλο της το μεγαλείο : το δικό μου έξοδο είναι το δικό σου κέρδος και το δικό σου έξοδο είναι το κέρδος του άλλου. Με ένα μικρό προβληματάκι όμως : το χρήμα που ήταν το δικό μου έξοδο και το δικό σου κέρδος δεν ήταν πραγματικό , δεν ήταν χρήμα που δημιουργήθηκε αλλά χρήμα που μπήκε τεχνητά στην αγορά μέσω των δανείων αλλά και μέσω της «κρατικής παρέμβασης» δηλαδή μέσω της κάνουλας των Ευρωπαϊκών πακέτων στήριξης που αντί, στις πλείστες των περιπτώσεων, να χρησιμοποιηθούν για τον αρχικό τους σκοπό -την ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας επιχειρήσεων, καλλιεργειών κλπ που θα έφερναν πραγματικό χρήμα – διοχετεύθηκαν στην αγορά ως «δαπάνη» ως «έξοδο» , ως χρήμα για την αγορά καταναλωτικών αγαθών και παγίων. Κάποτε το χρήμα στέρεψε και τώρα έφτασε η ώρα του deflation, του αποπληθωρισμού,η ώρα που πρέπει να ξεφουσκώσει η πληθωριστική φούσκα προκειμένου να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα μας.

Μόνο που η πληθωριστική φούσκα ξεφουσκώνει μόνο από την μια πλευρά, αυτή του εισοδήματος αλλά η πλευρά των εξόδων μένει ανέπαφη. Ας ελπίσουμε ότι μέσα στο 2012 θα δούμε και αποπληθωρισμό στις τιμές προκειμένου οι νέες συνθήκες να μην οδηγήσουν στην πλήρη εξαθλίωση της κοινωνίας αν και ο αποπληθωρισμός των τιμών είναι μάλλον αναπόφευκτος.

Ένα άλλο θέμα που θίγει η Κομισσιόν στην έκθεση της είναι η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη μέσω της οποίας πρακτικά καταγράφεται η αισιοδοξία (ή η απαισιοδοξία στη περίπτωση μας) των καταναλωτών για το μέλλον της οικονομίας της ατομικής τους οικονομικής εξέλιξης αλλά και της σταθερότητας των εισοδημάτων τους. Αυτή η αισιοδοξία ή απαισιοδοξία καθορίζει και το εάν οι καταναλωτές προτίθενται να ξοδέψουν σε καταναλωτικά αγαθά στο άμεσο μέλλον. Χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη σημαίνει λεφτά στα σεντούκια, στο πάπλωμα ή στη θυρίδα (αφού οι τράπεζες έπαψαν να είναι επιλογή λόγω του φόβου της δραχμής) και φυσικά και άλλη ύφεση.

Αυτά λοιπόν εν συντομία τα μαντάτα από την Κομισσιόν. Δε μας εκπλήσσει πια τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και ελπίζουμε (;) για το καλύτερο που ίσως να έρθει μέσα στην επόμενη …. 20ετία. Until then …βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσω της παραγωγής, της δημιουργίας καινοτόμων ή/και ποιοτικών προϊόντων χαμηλού κόστους, των εξαγωγών, της παροχής υπηρεσιών (π.χ τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, οικονομικές υπηρεσίες, ενέργεια), της επιστροφής στις καλλιέργειες κλπ. Τι μπορούμε να παράγουμε; Τι μπορούμε να πουλήσουμε στο εξωτερικό; Πως μπορούμε να φέρουμε χρήμα, πραγματικό χρήμα στο εσωτερικό; Το Ελληνικό «δαιμόνιο» ήταν πάντα ανεξάντλητο …τώρα είναι η στιγμή που πρέπει και πάλι να το θέσουμε σε λειτουργία.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Μεγαλύτερη ύφεση; Μα γιατί το λέτε αυτό και μας πληγώνετε;”

 1. Mikelo says:

  Είναι η εποχή του ξεβολέματος.Ιδιωτική πρωτοβουλία είναι η πιο αναπτυξιακή επιλογή.Όλες οι εξαρτημένες σχέσεις απασχόλησης έχουν ταφεί βαθιά πλέον.Θέλει κουράγιο και θέληση.

 2. Mikelo says:

  Άλλωστε η φαντασία είναι πιο σημαντική της γνώσης,ε;

 3. Zenon says:

  Εντυπωσιακός ιστότοπος με πρωτότυπο περιεχόμενο,που εκτός από γνώση χαρακτηρίζεται από δύναμη λόγου και λογοτεχνικό ύφος.

  Επισημαίνω ιδιαίτερα από το mission statement(think different)τη θεώρηση της σημερινής πραγματικότητας ¨<>.

  Νομίζω πως τέτοιες προσεγγίσεις μπορούν να συμβάλουν θετικά,τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο,στον αγώνα που διεξάγεται για να διαβούμε τις Συμπληγάδες που ορθώνονται απειλητικές μπροστά μας.

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

 4. τράπεζα…

  […]Μεγαλύτερη ύφεση; Μα γιατί το λέτε αυτό και μας πληγώνετε; | Greekconomics[…]…

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck