«Aποτυχία»; Οχι ευχαριστώ….

Για ρίξτε μια ματιά στη ζωή σας! Τι βλέπετε ; Μια ζωή γεμάτη απογοητεύσεις; Μια ζωή γεμάτη προκλήσεις; Βλέπετε επιτυχία ή αποτυχία; Το ποτήρι τελικά είναι μισο – γεμάτο ή μισο – άδειο; Οι άνθρωποι γύρω σας έχουν την ίδια γνώμη για την ζωή σας με εσάς ή έχουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα την οποία εσείς αδυνατείτε να δείτε; Μήπως τελικά η «αποτυχημένη» ζωή σας δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δημιούργημα της φαντασίας σας;

Στην ζωή μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά διάφορες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να αποδείξουμε την αξία μας. Η αξία αυτή , σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινωνίας μας , μεταφράζεται με το ποσό τον χρημάτων που κερδίζουμε , με το επάγγελμα μας και την επιτυχία που πιθανό να έχουμε σε αυτό , με τα υλικά αγαθά που έχουμε αποκτήσει και με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η προσωπική μας ζωή. Ο καθένας από εμάς , σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια , βάζει τον εαυτό του στο «ειδώλιο του κατηγορουμένου» και εκφωνεί το κατηγορητήριο :

• Απέτυχες στο γάμο σου μιας και πήρες διαζύγιο.

• Απέτυχες στην δουλειά σου μιας και δεν πήρες την προαγωγή.

• Δεν βγάζεις αρκετά λεφτά άρα είσαι αποτυχημένος.

• Έχασες την δουλειά σου , δεν αξίζεις τίποτα.

Αυτό που προκύπτει από όλες αυτές τις εσωτερικές και μη κατηγορίες αποτυχίας, είναι η αίσθηση ότι όλη μας η ζωή είναι μια αποτυχία και ότι δεν είμαστε ικανοί να την αλλάξουμε ή να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Αν επιτρέψουμε σε αυτόν τον εσωτερικό μας «κριτή» να μας κρίνει σε κάθε βήμα θα γίνουμε ηττοπαθείς και θα χάσουμε τον έλεγχο της ζωή μας .Πρέπει να αντιδράσουμε ! Στην ζωή μας δεν έρχονται όλα «βολικά» και σίγουρα δεν έρχονται όλα όπως τα περιμένουμε. Διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες και καταστάσεις οι οποίες δεν εξαρτούνται από εμάς , μπορεί να μας βγάλουν προσωρινά από τον δρόμο μας και να μας δυσκολέψουν ως προς την επίτευξη των στόχων μας.

Εάν εκλαμβάνουμε την δυσκολία ως προσωπική μας «ήττα» ή ανικανότητα ή αποτυχία τότε θα χάσουμε κάθε ελπίδα και θα παραδοθούμε στην μεμψιμοιρία και την κακομοιριά φτάνοντας στο σημείο να λυπόμαστε «εμάς τους καημένους» που η ζωή μας καταστρέφει και μας οδηγεί στην αποτυχία. Στοπ! Αυτός δεν είναι ο τρόπος που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες ή τις προσωρινές αποτυχίες στην ζωή μας. Τις δυσκολίες και την αποτυχία πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με επιμονή και δύναμη!

«Τι κι αν προσπάθησα 100 φορές και απέτυχα; Την 101η φορά θα πετύχω! Και αν δεν πετύχω την 101η τότε θα πετύχω την 102η !»Δεν πρέπει ποτέ να παραιτούμαστε από τους στόχους μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας στο έλεος της «μοίρας» και των «καταστάσεων». Η στάση μας απέναντι στην αποτυχία θα πρέπει να είναι η «αντίδραση».

Σκεφτείτε την αποτυχία , όχι σαν έννοια , αλλά σαν ένα άτομο που προσπαθεί να σας καταστρέψει! Θα το δεχόσασταν; Θα αφήνατε ένα άτομο να σας κάνει την ζωή δύσκολη ή θα του αντιστεκόσασταν με όλες σας τις δυνάμεις; Δεν θα πεισμώνατε; Έτσι πρέπει να πεισμώνετε και με τις δυσκολίες που σας απομακρύνουν από το όνειρα σας και όχι να παραιτήστε.

Όταν αισθάνεστε «αποτυχημένοι» αλλάξετε οπτική γωνία και σκεφτείτε όχι αυτά τα πράγματα στα οποία αποτύχατε αλλά τα πράγματα τα οποία έχετε πετύχει στην ζωή σας. Μπορεί να μην βγάζετε 10,000 € το μήνα , αλλά έχετε μια όμορφη σχέση που πολλοί θα την ζήλευαν. Μπορεί να είστε μόνοι αλλά τουλάχιστον επαγγελματικά έχετε πετύχει αρκετά. Μπορεί να μην είστε ούτε πλούσιοι , ούτε επαγγελματικά πετυχημένοι αλλά έχετε ένα πανέμορφο παιδάκι που το λατρεύετε. Μπορεί να μην έχετε τίποτα από όλα αυτά… αλλά έχετε την υγεία σας και πιστέψτε με , χιλιάδες άνθρωποι θα σας ζήλευαν γι αυτό. Αυτό που για εσάς είναι επιτυχία , έχετε σκεφτεί πως για κάποιους άλλους ανθρώπους είναι η μεγαλύτερη τους αποτυχία; Όλα τα πράγματα μεταφράζονται , από την οπτική γωνία που τα κοιτάτε. Δείτε την ζωή σας με αισιόδοξο χαμόγελο και επιτέλους εκτιμήστε όλα τα θετικά που σας συμβαίνουν και που τα θεωρείτε δεδομένα…. γιατί δεν είναι!

Όταν αισθανθείτε ότι αποτύχατε σε κάτι ρωτήστε τον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις :

• Γιατί έφτασα σε αυτό το σημείο; Ποιο ήταν το λάθος μου;

• Τι έμαθα από αυτή μου την «αποτυχία»;

• Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω την «αποτυχία» μου για να πετύχω στο μέλλον;

Οι ερωτήσεις αυτές μετατρέπουν την οποιαδήποτε «αποτυχία» σε εμπειρία μάθησης και σε εφόδιο που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία….σκεφτείτε το! Οι αποτυχίες μετατρέπουν την ζωή μας σε περιπέτεια και κάνουν την επίτευξη της επιτυχίας ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση.

Οι αποτυχίες στην ζωή μας δεν είναι προς θάνατο. Όλοι αποτυγχάνουμε κάποτε αλλά θα έρθει και η στιγμή που θα πετύχουμε μόνο αν το πιστέψουμε και μόνο εάν παλέψουμε για την επιτυχία με όλες μας τις δυνάμεις. Αντί να αντιμετωπίζουμε την αποτυχία σαν καταστροφή θα πρέπει να πεισμώνουμε και να την χρησιμοποιούμε σαν ένα μάθημα που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία. Μάθετε από την αποτυχία…αλλά πολεμήστε την και μην δεχτείτε ποτέ την ήττα! Η επιμονή θα σας ανταμείψει…

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Best SUV | Thanks to Toyota SUV, Ford SUV and Best Truck